VII блок в "Козлодуй" ще е един уникален хибрид

Ще бъдат спестени 2 млрд. евро

Няма как VII блок в АЕЦ "Козлодуй" да е по-скъп от Белене, след като има готова инфраструктура за 2 млрд. евро. Така изпълнителният директор на атомната ни централа Валентин Николов отговори на изявлението на шефа на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, според когото новата мощност на площадката на Козлодуй щяла да излезе по-солена от тази в Белене, пише Стандарт нюз.

Николов обясни, че VII блок ще е един уникален хибрид. Подобни проекти има в света, но никой от тях не е реализиран. Предвижда се в ядрения му остров да се използва 1000-мегаватовият реактор за Белене, който е почти готов и е с много високо ниво на безопасност от 3+. Хитрината, с която ще се вдигне коефициента на полезното му действие с 200 мегавата, ще се случи в неядрената му част. Предстои да се обяви търг за производител на турбина и генератор с мощност 1200 мегавата.

"Дай Боже да успеем да регистрираме това ноу- хау, за да го предлагаме след това и на други централи", заяви Валентин Николов. По думите му се върви с бързо темпо по проекта за VII блок. Предстои обществена поръчка за консултант, който да избере една от четирите възможни площадки в района на Козлодуй.

Коментари: 0