Валентин Златев печели по 19 млн. лв. от ВЕИ

От БСП представиха топ 7 на печелившите от възобновяеми източници

Топ 7 на печелившите от ВЕИ представиха от БСП на пресконференция на "Позитано" 20.

На първо място е Валентин Златев, който годишно от ВЕИ печели 18-19 млн. лв., съобщи Антон Кутев. Следват го Иво Прокопиев, Николай Вълканов и Цветелина Бориславова с печалби от над 9 млн. лв. На 5 място е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с годишни проходи от ВЕИ от 7,6 млн. лв. След него се нарежда Владимир Аличков с 6,7 млн. лв., както и Светослав Донев с 5,6 млн. лв.

"Хора, пряко свързани със сегашното управление, получават годишно над 70 млн. лв. от ВЕИ мощности", каза Кутев.

Според бившия заместник-енергиен министър в предходното управление Явор Куюмджиев при ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ в сравнение с кабинета „Станишев". Това означава, че всеки българин плаща 12 лв. месечно върху сметката си за ток или 300 милиона лева годишно ще ни струват присъединените от ГЕРБ ВЕИ-та.

„Основната маса слънчеви централи, които са изключително скъпи, и това в голяма степен води до повишаване на цените на електроенергията, са присъединявани по времето на сегашното управление - 2010, 2011 и 2012 г. Най-фрапиращи са цифрите за присъединени слънчеви централи през регулаторния период 1 юли 2011 г. 30 юни 2012 г., когато са присъединени 265 мегавата слънчеви централи. Това само по себе си ще доведе до увеличение на разходите на българските потребители с около 300 млн. лв. годишно, 6 млрд. лв. за целия период на действие на централите. След това всичко започва отначало”, каза Куюмджиев.

Коментари: 0