Валутните пазари очакват решенията на ФЕД

Еврото обърна загубите през късната нюйоркска сесия и се изкачи с 0.2%

96 ~ 3 мин. четене

Американският долар се покачи спрямо йената за пръв път от пет сесии в понеделник, докато фондовите пазари се придвижиха нагоре поради очаквания, че в изявлението си тази седмица ФЕД ще увери инвеститорите, че монетарните стимули ще останат непроменени.

Йената отслабна допълнително по време на следобедната нюйоркска търговия, следвайки заглавията от срещата на Групата на осемте в Северна Ирландия. Трейдъри споделиха, че световните лидери ще продължат да подкрепят настоящите стимулационни усилия на Япония, оставяйки по този начин вратата отворена за по- нататъшно отслабване на японската валута.

Американската валута се покачи по време на отварянето на борсата Ню Йорк, след като данни показаха ръст в производствения сектор през юни, докато настроенията сред американските строители се повишиха до най-високи нива за последните 7 години.

Еврото обърна загубите през късната нюйоркска сесия и се изкачи с 0.2% до 1.3373 долара, с връх за сесията на 1.3379, недалеч от 3.5-месечния връх на 1.3390, достигнат в четвъртък. Анализатори смятат, че движението е отразило позиционирането преди събранието на ФЕД в сряда. Днес еврото се търгува на нивата от 1.3350 долара.

Спекулациите, че ФЕД ще започне да прекратява постепенно стимулационната си програма доведоха до разпродажба на световните акции през последните седмици, помагайки на йената да регистрира най- добра за последните четири години седмична печалба спрямо долара. Йената демонстрира тясна обратна връзка с акциите, особено с тези на японските фирми.

След скорошната волатилност, инвеститорите се надяват, че председателят на ФЕД, Бен Бернанке ще увери пазарите, че монетарната политика на банката ще остане гъвкава.

Доларът се повиши с 0.5% до 94.96 йени, като достигна връх за сесията на 95.21 йени, подпомогнат от печалбите на японския индекс на акции Nikkei. Американските и европейските акции също повишиха стойността си. Зелената валута по- рано беше достигнала дъно за сесията на 94.08 йени, недалеч от двумесечното дъно на 93.78, достигнато в четвъртък. Смята се, че нивото на подкрепа е около 93.57, където се намира 38.2 процентната корекция на покачването от септември-май.

Стойността на нетните дълги доларови позиции- залози за следващи печалби на долара- спаднаха до 28.28 млрд. долара през седмицата до 11 юни, от 39.12 млрд. предишната седмица. В края на май залозите достигнаха 43.77 млрд. долара, което е и най-високата им стойност от юни 2008 г. насам.

Високодоходните активи бяха жертва на разочарованието около липсата на нови мерки в политиката на ЯЦБ и несигурността около ФЕД. Тези фактори доведоха до големи движения в токийските акции и принудиха инвеститорите да охлабят късите позиции в йената през последните седмици.

Йената също отслабна спрямо основните валутни двойки, като еврото спечели 0.6% до 126.30 йени, като все още е близо до двумесечното дъно на 124.95, достигнато миналата седмица.

В средносрочен план, а и с вероятността председателят на ФЕД да повтори , че американската икономика ще продължи да расте, перспективите пред долара изглеждат добри.

Златото пада, докато американските акции растат

Златото загуби около 0.5% при търговия с нисък обем в понеделник, докато от Уолстрийт намалиха купуването на безрискови активи, а инвеститорите са в очакване на сигнали от страна на Федералния резерв относно политиката му на монетарни стимули.

По-добри от очакваното продажби на дребно в САЩ, както и данни за безработицата подхраниха спекулациите, че ФЕД може да обяви намаляване обема на изкупуваните месечно облигации, който в момента възлиза на стойност 85 млрд. долара, в края на двудневното си заседание в сряда.

Последно спот цената на ценния метал беше спаднала с 0.6% до 1381.95 долара за тройунция.

Пазарите са много волатилни откакто председателят на ФЕД Бен Бернанке последно обяви миналия месец, че централната банка може да намали размера на мерките си за стимулиране. Оттогава длъжностните лица във ФЕД дават смесени сигнали. Повечето икономисти очакват ФЕД да намали размера на изкупените облигации до края на годината.

Всяко забавяне на програмата за изкупуване на облигации може да доведе до по-високи лихвени проценти и пренасочи инвеститорите от златото към лихвоносни ценни книжа и акции.

На физическия пазар, търсенето в Азия се охлади спрямо пиковите нива, видени по време на разпродажбата на злато в средата на април. Кюлчетата са изгубили 17% за годината, след 12 години на последователни печалби. Индийските покупки на злато спаднаха откакто се увеличиха митата за вноса му в началото на месеца. Правителството се опитва да намали дефицита по текущата си сметка, чрез редуцирането на вноса на злато.

Американският суров петрол достигна 9-месечен връх на 99 долара за барел, но след това движението се обърна и той затвори на цена от 98.13 долара за барел, тъй като инвеститорите са предпазливи преди започващото днес двудневно заседание на ФЕД.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg