Ваньо Танов закрива митницата в Свиленград

Лоши резултати и липса на лоялност карат шефа на агенция „Митници” да предприеме рестриктивните мерки

7198 ~ 2 мин. четене

 

Митница Свиленград да бъде закрита. Това ще иска от финансовия министър шефът на агенция "Митници" генерал Ваньо Танов, съобщи standartnews. Лично Танов е обявил намеренията си на специален брифинг в администрацията на митницата.

В близките 2-3 месеца ще наблюдаваме митницата и вероятно ще има управленчески решения, които са в правомощията на министъра, но съществуването на митницата в Свиленград в момента е под въпрос, е обяснил Ваньо Танов. Ако се стигне до закриването, на територията на Свиленград ще останат бюра, които ще минат под ръководството на други митнически териториални звена – например Пловдив и Бургас.

Ваньо Танов е обявил и дисциплинарни наказания за трима от ръководителите на свиленградската митница. Те са наказани с понижаване в ранг, което е най-тежката санкция преди дисциплинарното уволнение. С наказания е и шефът на митницата Тодор Караиванов, който обаче остава на поста на ведомството до обявяване на конкурс за мястото му.

Димитър Костов, шеф на смяната, в която 8 митничари бяха изловени с рушвет от 15 хил. лв., е понижен в длъжност. Със същата санкция е и шефът на пункта "Капитан Андреево" Господин Господинов. И двамата обаче ще останат да работят в системата, обяви Ваньо Танов.

Част от мотивите за рестриктивните мерки са и заради лошите резултати, които митничарите от свиленградската митница са показали на теста за лоялност. По думите на Ваньо Танов 17% от всичките 270 служители на ведомството са се провалили тотално на този тест, а други 40% са заведени от психолога в графа "контрапродуктивни". Те са признали в препитването за лоялност, че са правили нарушения на закона между 5 и 10 пъти. Освен това смятат, че е нормално да се лъже и краде в държавата.

 

Подкрепи Economic.bg