Василев: Токът може и да не поскъпне

Новият начин на ценообразуване ще се стреми да постигне най-ниската цена за крайния потребител, обясни енергийният министър

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на електроенергията може да бъде запазена такава каквато е, но само ако се намалят разходите за производство и пренос на енергия. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при представянето на отчета на дейността си като министър. Той обяви, че новият начин за формиране на цената на тока ще бъде обявен до края на седмицата.

"Новият начин на ценообразуване ще се стреми да постигне най-ниската цена за крайния потребител, а не досегашния принцип "за всеки по нещо", обясни Василев. Той се обяви против предложението за налагане на мораториум при вдигане на цената на тока. "Новият начин за формиране на цената на тока ще бъде обявен след съгласуване с държавния регулатор", каза още министърът.

Той посочи, че основният проблем пред МИЕТ по време на управлението на служебния кабинет бил да се стабилизира енергийната система.

"В енергетиката има изключително много дисбаланси и целта ни беше да намалим себестойността на енергията и да намерим нов начин за натоварване на мощностите и либерализиране на пазара", каза Василев. По думите му системата е осигурявала възможност на всички мощности да произвеждат енергия и да натоварват сметките с добавки за "кафява" и "зелена" енергия и с други разходи.

"Надявам се обществения съвет в МИЕТ да се запази, защото иначе всички разходи ще се прехвърлят на потребителите, хората отново ще излязат на улицата и ще кажат "Стига!", каза Василев.

Коментари: 0