Василев представя резултатите от анализите в енергетиката

Препоръките на Световната банка и Европейската комисия са гарантиране на силна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране и либерализация на пазара

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев ще представи промени в Закона за енергетиката и резултати от анализите на енергийния сектор, направени от Световната банка и Европейската комисия. В пресконференцията ще участва и вицепремиерът Екатерина Захариева, предаде БНТ.

Очаква се днес да станат ясни резултатите от анализите, които служебното правителство поиска от Световната банка и Еврокомисията за състоянието на българската енергетика. Прозрачността в енергийния сектор, отношенията между производителите и потребителите, и ограничаването на печалбите на електроразпределителните компании са стъпки за запазването и дори за падането на цената на тока от 1 юли. Ключови препоръки са гарантиране на силна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране и либерализация на пазара.

До месец Електроенергийният системен оператор ще се отдели окончателно от Националната електрическа компания, с което страната ни ще е изпълнила всички предпоставки за това. На базата на международния одит "ще се види как ценовата структура може да бъде променена".

Подкрепи Economic.bg