Велев: 310 лв. е висока заплата за някои длъжности

Предложението на министър Тотю Младенов не е съгласувано със социалните партньори

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"310 лв. е високо възнаграждение за някои икономически дейности, тъй като при добавянето на клас за прослужено време се достига заплата близка до средната за страната. Това важи основно за нискоквалифицираните дейности в сфери като рестораньорство и хотелиерство. Високата заплата за нискоквалифициран труд води до загуба на работни места".

Това каза специално за Информационна Агенция Икономика председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По-рано днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов лансира идеята за повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) на 310 лв още от 1 януари 2013 г.

"Подобна стъпка не е обсъждана между социалните партньори. Това вероятно ще е предложение на социалното министерство", добави Васил Велев. Според него не трябва да се повишава минималната работна заплата на 310 лв., тъй като наскоро тя беше повишена на 290 лв.

"Нашето предложение е МРЗ да се определя само за работещите в бюджетната сфера, защото имаме и минимални осигурителни прагове, които договаряме за предприятията извън бюджета. Все още не сме обсъждали как би се отразило това увеличение. То обаче не е много логично, защото минималните осигурителни прагове вече са договорени и за редица икономически дейности те са 290 лв. Това са прагове договаряни и със синдикатите".

Подкрепи Economic.bg