Великобритания продава пощите за 3 млрд. паунда

Очаква се инвеститорите да могат да записват акции през октомври

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Правителството на Великобритания цели през септември да започне продажбата на мажоритарния дял в Royal Mail Group - 360-годишната компания за пощенски услуги на острова, твърдят трима "запознати с въпроса" източници на Bloomberg.

Royal Mail може да обяви намерението си да продаде акции на борсата в средата на месеца, а първичното публично предлагане (IPO) може да започне през октомври. Оценките са за продажба на дял на стойност от около 3 млрд. британски паунда, или 4.7 млрд. щатски долара (около 6.86 млрд. лв.).

Великобритания планира да продаде Royal Mail през текущата финансова година и все още не е взела решение за точния момент, в който да пласира акциите на кралските пощи.

Целта на правителството е да се доближи първичното предлагане на Royal Mail до други две големи продажби акции, планирани за следващите месеци. Великобритания обмисля още през септември да продаде за около 5 млрд. паунда Lloyds Banking Group - най-големият ипотечен кредитор в страната, както и вторият по големина кредитор Barclays Plc. Плановете са от Barclays да бъдат получени 5.8 млрд. паунда.

Говорителят на Royal Mail е отказал да коментира времето за IPO-то или размера на предлагането.

Подкрепи Economic.bg