Великобритания с опит да отслаби властта на ЕЦБ върху надзора

Лондон смята да предложи система, при която държавите извън банковия съюз да предотвратят възможността останалите, които са се включили в обединението, да прокарват регулации, валидни за целия Европейски съюз

88 ~ 1 мин. четене

Великобритания предлага няколко промени в бъдещия банков съюз на еврозоната, за да отслаби концентрираната в Европейската централна банка (ЕЦБ) власт, съобшава агенция Reuters, позовайки се на свой източник.

Агенцията припомня, че Европейската комисия (ЕК) предложи ЕЦБ да отговаря за надзора върху банките в еврозоната. Предложението обаче срещна съпротивата на Великобритания, което може да забави и дори да провали създаването на банковия съюз.

Според източника на агенцията, Лондон смята да предложи система, при която държавите извън банковия съюз да предотвратят възможността останалите, които са се включили в обединението, да прокарват регулации, валидни за целия Европейски съюз.

Промяната, която Лондон иска, касае режима за гласуване в ЕЦБ. Предлага се всяко решение да се подлага на двойно гласуване – веднъж от държавите, които ще се присъединят към банковия съюз, и втори път – от държавите извън банковия съюз.

Опасенията на британската централна банка са, че тя ще отпадне от процеса по взимането на решения от ЕЦБ, тъй като правителството не възнамерява да се включва в бъдещия банков съюз, а институцията ще продължи да регулира банките в страната.

Подкрепи Economic.bg