Великобритания търси инженери и учители по математика

Недостиг има още на рехабилитатори, психиатри и педиатри

4145 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Британският пазар на труда изпитва сериозен недостиг на инженери и учители по математика, предава The Times of India.

Вицепремиерът на страната Ник Клег заяви, че има 34 професии, които фигурират в списъка с недостиг на специалисти в определени сфери. Сред тях са педиатри, учители по математика, инженери по механика и химия. 

Други професии, които се препоръчва да бъдат добавени към списъка, са рехабилитатори, психиатри, машинни инженери в петролната и газовата промишленост, ядрени инженери по безопасността, геолози, инженери по електроника и комуникации, както и разработчици на компютърни игри. 

Сред професиите, които ще бъдат премахнати от списъка с недостигащи специалисти, са клинични неврофизиолози, съдебни психиатри, общи хирурзи, инженери по минното дело и въглища, както и специалисти по околната среда.

По-рано през деня, в реч, изнесена в Ипсуич, премиерът на страната Дейвид Камерън каза, че има „дълбоки опасения, че някои хора ще могат да дойдат и да се възползват от нашето великодушие, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания”. Опасенията му са продиктувани от отпадането на ограниченията за работа на румънци и българи на острова, което ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Според Националната статистическа служба на страната през юли 2012 г. във Великобритания е имало 94 хил. румънци и 47 хил. българи.

„В бъдеще, ако имигрантите не успеят да докажат, че наистина си търсят работа, ту ще загубят помощите си. Ние ще им дадем шест месеца да си търсят работа. След това помощите за безработни ще бъдат отрязани, освен ако наистина не докажат, че не просто търсят работа, а и че имат шанс да си намерят такава”, отбеляза премиерът.

Специалните мерки, които ще предприеме Лондон спрямо българите и румънците, ще включват невъзможността новодошлите имигранти да кандидатстват за британски шофьорски книжки, чрез които си осигуряват достъп до британски документи, доказващи самоличност. Освен това ще бъдат предприети нови мерки по отношение на нелегалната имиграция. Предвижда се максималната глоба за компании, които наемат незаконно чуждестранни работници да бъде удвоена до 20 хил. британски лири.

 

Подкрепи Economic.bg