Венецуела забрани износа на редица хранителни стоки

В списъка влизат говеждото, свинското, пилешкото месо, млякото, маслото, растителни масла, боб, захар, сол, кафе, пшенично и царевично брашно, макаронени изделия, колбаси и картофи

Венецуела забрани износа на редица хранителни стоки
200 ~ 1 мин. четене

Венецуелският президент Николас Мадуро подписа декрет за забрана износа на десетки хранителни стоки, считани за основни в страната, предадоха световните информационни агенции. В списъка влизат говеждото, свинското, пилешкото месо, млякото, маслото,  растителни масла, боб, захар, сол, кафе, пшенично и царевично брашно, макаронени изделия, колбаси и картофи.

Мадуро обяви, че страната няма да изнася тези стоки, а те ще бъдат предназначени за консумация единствено от населението. Предвидени са и наказания за нарушителите.

Това не е първото спорно решение на президента Мадуро в страната, която страда от сериозна липса на най-различни продукти и стоки. По-рано този месец, Каракас обяви, че затваря границата с Колумбия от 22 часа до 5 часа  като мярка "срещу контрабандата" с петрол и храни от страната. Мярката бе одобрена от властите и на двете държави.

Миналата седмица пък Мадуро обяви, че в страната до 30 ноември ще бъде въведена система за пазаруване чрез взимане на пръстови отпечатъци, за да се пресекат злоупотребите в магазините. Биометричната система ще бъде създадена в момент, в който Венецуела страда от недостиг на много стоки.

На този фон венецуелското правителство започна кампания срещу затлъстяването, което може да доведе до скъпоструваща криза в държавното здравеопазване, ако не бъде спряно.

Под надслова „Информирайте се, яжте здравословно” правителството се надява през следващите пет години да намали наполовина почти 40-процентното равнище на затлъстяване сред венецуелците.

Коментари: 0