Версии за терориста: шведски гражданин, лежал в Гуантанамо /обновена/

По непотвърдена информация той се казва Мехди Гезали

9246 ~ 2 мин. четене

Терористът, който взриви автобус с израелски туристи в черноморския град Бургас в сряда, е идентифициран като Мехди Гезали, пише вестник „Таймс ъф Израел”, цитирайки български медии.

Засега обаче няма независимо потвърждение на тази информация.

Съобщенията се появиха малко след като израелският премиер Бенямин Нетаняху публично обвини „Хизбулла” и Иран за терористичното нападение. Засега пресслужбата на израелския премиер отказва да коментира съобщенията.

Посочват се различни версии относно начина, по който нападателят е детонирал бомбата, включително има предположения, че той не е бил камикадзе, а е имал намерение да постави бомбата в автобуса и да избяга. 

Мехди Гезали е бил задържан в Гуантанамо от 2002 до 2004 г., като преди това се е обучавал в мюсюлманско религиозно училище и в джамия във Великобритания. Той също така е пътувал до Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан.

През 2004 г. от Гуантанамо той е бил предаден на шведските власти с препоръка да остане зад решетките, но правителството на Швеция не е предявило обвинения срещу него, коментира израелското издание. Знае се още, че майка му е шведка, а бащата - алжирец.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че предполагаемият атентатор е бил с фалшиви документи за самоличност на гражданин от Мичиган. 

БНТ съобщи, че на шофьорската книжка на съответния атентатор е изписано името Жак Филип Мартен от Луизиана.

Преди това Американската телевизионна мрежа Ей Би Си разпространи снимка на шофьорска книжка, за която твърди, че е документът, открит в останките на предполагаемия атентатор от Бургас. На нея се вижда дългокос младеж с рождена дата 5 декември 1987, с височина 179 см и кафяви очи. Името му е Жак Фелип Мартен от Батън Руж, щата Луизиана, но документът е издаден в Мериленд.

Според националната телевизия ако атентаторът е бил в затвора в Гуантанамо, то ще се пазят негови пръстови отпечатъци и ДНК. Вече е ясен ДНК-профилът на терориста, съобщи по-рано в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

ДНК-профилът и пръстови отпечатъци са качени в международната база данни, която се обновява на всеки два часа и с нея работят разследващите, каза Цветанов.

Във връзка с терористичния акт МВР умолява гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството или на тел.056/844242 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката. Анонимността е гарантирана. 

 

 

Подкрепи Economic.bg