Вицепремиерът на Сърбия предрича фалит на страната

Трябва да се намалят субсидиите и да се реализират икономиите в министерството на вътрешните работи или това на отбраната, обясни Александър Вучич

76 ~ 1 мин. четене

 „Сърбия е пред фалит в истинския смисъл на думата и мерките за икономическо възстановяване ще бъдат тежки, а не популистки". Това заяви сръбският вицепремиер Александър Вучич в ефира на телевизия ТВ1.

Трябва да се намалят субсидиите и да се реализират икономиите в министерството на вътрешните работи или това на отбраната, обясни Вучич, цитиран от бТВ. Ще бъде разгледана и възможността за въвеждане на така наречения "солидарен данък" за доходите, надвишаващи определена сума, уточнява вицепремиерът.

"Трябва да намалим заплатите в държавния сектор, ще видим по какъв начин ще го осъществим технически. Пенсиите няма да пипаме", казва още Вучич.

Седем месеца след като Сърбия се отказа от подкрепата на Международния валутен фонд и предпочете продажбата на облигации на международните пазари, страната отново води преговори с МВФ. МВФ обаче отказа да започне преговори за евентуална помощ за Белград през май, след като страната не успя да изпълни фискалните си ангажименти.

Сърбия се нуждае от заем от 4 милиарда евро до юни 2014 г., за да може да рефинансира дълга си и да покрива дефицита си, който е по-голям като дял от БВП от този, на всяка държава в ЕС.

Подкрепи Economic.bg