Вигенин: Военна операция в Сирия не е препоръчителна

Министърът на външните работи призова за разумен подход и отговорност, която да спести страдания на сирийския народ

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“Едностранна военна операция в Сирия не е препоръчителна“. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването “Събота 150“ по БНР. Той не зае конкретна позиция за това дали България ще подкрепи военна операция, водена от САЩ.

“Това е най-проблематичното, което може да се случи. Аз пак ви казвам, че има голямо единодушие в рамките на ЕС по позицията, която беше изразена и от нас за това, че трябва да бъде направено усилие и Съвета за сигурност да поеме своята отговорност за следващите стъпки. Искам да подчертая, че не бива да предпоставяме, че такава резолюция няма да има”, заяви Вигенин.

Министърът на външните работи подчерта, че ситуацията в Сирия не е кризисна само за страната, но и за отношенията на страните в рамките на Съвета за сигурност. По думите на Кристиан Вигенин това дава възможност да се активизира работата по т.н. конференция “Женева 2“ за Сирия.

“Това дава възможност пред заплахата от една военна операция с неясни финални последици да бъде даден шанс на мирно решение, на политически процес и затова смятам, че трябва този шанс да бъде използван максимално”, добави още Вигенин.

Българският външен министър, който участва в неформалната среща на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз във Вилнюс, заяви още, че страни като България нямат интерес международното право да бъде оставено настрани, а имат интерес на първо място в международните отношения да има ясни правила, да бъде съблюдавано международното право да има такъв ред.

„Бих помолил да престанем да мерим българската позиция с това до кого се доближава – до американската, до руската и до някаква друга. Това е българска позиция, която е в интерес на България, така че пришиването ни към една или друга позиция не е коректно”, поясни той.

Според Вигенин не е имало възражения да бъдат изчакани резултатите от мисията на екипа на ООН и да се анализират отново последващите действия по време на срещата на външните министри на ЕС в Литва.

Външният министър обясни, че очаква Джон Кери, който пристига днес за срещата, да обясни как САЩ си представят готвената военна операция, какви цели трябва да постигне тя и какви са плановете за периода след това. Той призова Русия и Китай като постоянни членки на Съвета за сигурност да предложат компромисен вариант за уреждане на сирийския проблем.

Подкрепи Economic.bg