Виненият туризъм в България набира скорост

Тази година гроздето може би ще е с доста по-добро качество от миналогодишната реколта, смята изпълнителният директор на Винпром Ямбол Красимир Аврамов

332 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-н Аврамов, в петък открихте винарна за микровинификация във Винпром Ямбол. Разкажете ни малко за новото съоръжение.

- Новата винарна за микрованификация, която открихме в петък, е истинска гордост за нашата компания. Тя отговаря изцяло на световните стандарти за производство на първокласни вина. В нея ще се винифицират както бели, така и червени сортове грозде. Специално от Италия внесохме ново, модерно оборудване за преработка на гроздето. Планираме да пуснем в продажба нови бутикови серии вина, които ще са предназначени за ресторанти и специализирани магазини.

- Какъв е капацитетът на винарната и каква е инвестицията в новото съоръжение?

- Капацитетът на винарната е за 340 хил. кг. грозде, или получаването на около 170 хил. литра вино. Близо една година ни отне да изградим съоръжението и повече от 500 специалисти бяха включени в проекта. Размерът на инвестицията е 1 млн. лв.

- Какви са очакванията ви за добивите тази година и кога започва гроздобера?

- Беритбата започна още преди седмица. Тази година по-рано узря гроздето, а може би ще се окаже, че е и с доста по-добро качество от миналогодишната реколта. Става въпрос за местата, където е контролиран добивът. Там, където не е контролиран, съответно ще имат доста голяма реколта, но с по-ниско качество. Моето лично мнение е, че тази година има свръхпроизводство на грозде. По тази причина смятам, че цената на гроздето ще пада.

- Как наемате хора за гроздобера?

- Наемаме хора от околността. Нашите лозя не се намират край пътни артерии. Това е умишлено, за да не се натоварват с оловни съединения. Имаме насаждения в село Тенево, Болярово, Трояново и Тополица. Наели сме и доста други лозя около Айтос. Някои от тях са край пътя, но те не са за производство на вино. Ние, освен че сме производители на вино, сме едни от най-големите производители на ракия в България. "Ямболска гроздова" в момента е една от най-продаваните ракии. Също така бутилираме и оцет в завода.

- По-голямата част от продукцията изнасяте или са за вътрешния пазар?

- Около 50% от производството е за износ и около 50% е за вътрешен пазар. Ние изнасяме за много страни. Сред тях са Германия, Англия и Чехия. Доста големи пазари имаме и в Азия. Работим с Китай, Япония, Хонког, Ирак и Южна Корея. В Африка също мога да кажа, че работим доста сериозно. Изнасяме и за САЩ и Канада. Но износът не е както преди 15 години, когато се изнасяше за една страна много. Сега изнасяме на много места по малко, но половината ни от продукцията отива за износ.

- Българските производители склонни ли са да експериментират по отношение на вината?

- Да, ние специално експериментираме много. Когато пътуваме и видим нещо навън, което ни заинтригува, идваме, експериментираме и ако се окаже, че не става, не го прилагаме. Но ако става, го използваме постоянно. Това се прави и за лозята. Видим ли нещо, което може да ни помогне, го използваме. По отношение на технологиите също много често експериментираме. Когато се окажат експериментите успешни, ги прилагаме. В никакъв случай не отричаме чуждият опит и технологии.

- Как се развива виненият туризъм в България?

- Аз мисля, че той тепърва ще набира сила, тъй като самият българин, самите собственици на винарни и самите управляващи не са настроени още за винен туризъм. Хората, които предлагат тази услуга все още нямат добър опит да предлагат винения туризъм в България, но виждам, че малко по малко тръгва да се развива.

- Ще успеем ли да съхраним българските сортове грозде?

- Мисля, че ще успеем. Специално за "Мавруд", който според мен е най-добрият от българските сортове. Единственият му недостатък е, че се гледа по-трудно и рядко се случват добри години като тази с голяма продължителност на слънцегреене, което му помага да зрее. Другите сортове са малко по-слабички.

Подкрепи Economic.bg