Виненото грозде е с изключително качество

Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години, обяви земеделският министър Димитър Греков

304 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Виненото грозде тази година е с изключително високи качества за създаване на добри вина и очакваме реколтата да достигне 250 хил. т. за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където откри модернизирана винарна.

"Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове грозде, характерни за Европа", посочи министърът.

Той припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13% от директните плащания, което ще даде тласък на приоритетните за страната ни производства. „Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето", категоричен бе министърът.  По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.

За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа.

Подкрепи Economic.bg