Виолина Маринова получи орден „Стара планина“

Предложението е на Министерски съвет и е подкрепено от управителя на БНБ Иван Искров

4175 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина"-първа степен на главния изпълнителен директор на "Банка ДСК" АД и зам.-председател на Асоциацията на банките в България (АББ) Виолина Маринова. Тя получава най-високото държавно отличие заради изключителния й принос за укрепването и реформирането на българската банкова система. Предложението е на Министерски съвет и е подкрепено от управителя на БНБ Иван Искров.

Виолина Маринова има повече от 40 години опит в банковото дело (изцяло в Банка ДСК), започвайки през 1971 г. като счетоводител и преминавайки през цялата йерархична стълбица, за да бъде избрана за главен изпълнителен директор през 2004 г.

Виолина Маринова има огромен личен принос в преобразуването на старомодната кредитно-спестовна институция в универсална търговска банка и така допринася както за укрепването и реформирането на банковата система като цяло, така и за поставянето й върху основите на европейските правила. Ползва се с изключителен авторитет сред банковата общност у нас, намерил израз в избора й за председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ) в периода 2008-2011 г. Към момента продължава да допринася за успешната работа на АББ като един от членовете на нейния управителен съвет.

На церемонията присъства голяма част от банковия елит на България. Освен гуверньорът Иван искров, на връчването присъстваха още подуправителят на БНБ Калин Христов, председателят на АББ и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян, главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов, изпълнителният директор на ОББ Радка Тончева и Мая Георгиева, зам.-председател на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Подкрепи Economic.bg