Висока инфлация може да разклати Бюджет 2013

Георги Ганев определи държавния бюджет за следващата година като "скучен"

112 ~ 2 мин. четене

Висока инфлация може да разклати Бюджет 2013. Това каза в ефира на БНТ икономистът Гарабед Минасян. "Проблеми в Бюджет 2013 г. могат да възникнат навсякъде. Ако не се усвояват например европарите, това може да доведе до по-малко приходи. Ако се повиши инфлацията също ще има проблеми. Ако инфлацията дръпне напред ще трябва индексиране на доходите, което означава повече разходи".

Колегата му Георги Ганев определи държавния бюджет за следващата година като "скучен". "Това не е лошо. Той все още е заченат, но не е роден. Това означава, че може да има промени. Аз не ги очаквам, но миналата година пак при липсата на очаквания се случиха много промени заради проблемите в Гърция. Приходната част е оптимистично планирана, може би за да се завишат малко разходите", добави Ганев.

По думите на Минасян най-важно е да се отговори откъде ще дойдат заложените повече пари. "Не се е променило много положението в икономиката през последните три години, за да можем сега да си позволим повече харчове", защити се Минасян.

"Парите винаги идват от данъкоплатеца. Малка част идват от т. нар. помощи от Европа", добави Георги Ганев. "Миналата година "малката" помощ от Европа беше 1 млрд. лв., а тази година очакваме 4 млрд. лв., или 5% от БВП", припомни от своя страна Минасян. Двамата икономисти обаче са на мнение, че заложените в графата "помощи" средства едва ли успеят да се усвоят.

"Запазва се рамката на приходите, което е положително. Малко тежат осигуровките, но като цяло държавата успява да събира приходи и в криза. Вносът води до повече данъци. Ако темпът на ръст на вноса продължи, Министерство на финансите ще си върже кесията през следващата година", каза още Георги Ганев.

Подкрепи Economic.bg