Високите цени на земята раздвижиха пазара на недвижими имоти

С пари от продаден чернозем дребни собственици си купуват апартаменти

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Високите цени през последните 2-3 години, както и миграцията в големите градове, дръпна нагоре пазара на жилищата. С пари от продаден чернозем дребни собственици си купуват апартаменти, като инвестицията е без рискове, има доходност и бърза ликвидност". Това заяви заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ)Добромир Ганев, цитиран от Kmeta.bg.

"Има дефицит на качествени жилища заради бурното и бързо ново строителство през последните години", посочи председателят на управителния съвет на НСНИ Иван Велков. Той обясни, че в сайтовете за недвижими имоти стоят едни и същи апартаменти без корекция в цените и с дублажи.

"Така например, едно жилище се предлага от 20 агенции, а зад офертите могат да стоят фалшиви брокери и посредници. Най-често търсени са двустайните апартаменти на цени 30-36 хил. евро.", добави още той.

Към момента декар земеделска земя върви от 400-500 лв. в Северозападна България до 1400-1500 лв. в Добруджа и крайбрежните райони. Най-често купувачи са инвестиционни фондове, които окрупняват нивите и ги дават под аренда.

Подкрепи Economic.bg