„Витоша ски” казва за бъдещето на лифтовете

В средата на миналата седмица депутатите приеха промените в Закона за горите

7112 ~ 1 мин. четене

„Витоша ски” ще съобщи днес какво ще е бъдещето на ски зона „Алеко” след приемането на Закона за горите. В средата на миналата седмица депутатите приеха промените в Закона.

По силата му съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г. Това ще може да се направи без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд. За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята.

Законопроектът претърпя сериозни поправки, след като бе върнат с вето на президента Росен Плевнелиев заради екопротестите, които предизвика. Новият проектозакон бе внесен от ГЕРБ без спорната поправка, която предизвика вълна от недоволство и неколкодневни блокади на „Орлов мост” в столицата.

Природозащитниците настояваха депутатите да не приемат определената като лобистка поправка, според която може да се строят ски писти и съоръжения без да се сменя предназначението на земята. След публично обсъждане пък председателят на Българската ски асоциация – бизнесменът  Цеко Минев, коментира по повод промените и протестите, че общественото мнение се манипулира.

Подкрепи Economic.bg