Влаковете от Пловдив до Димитровград със 160 км/ч

Според транспортния министър Ивайло Московски в железопътната ни инфраструктура са инвестирани 220 млн. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От днес всички влакове по линията Пловдив - Димитровград могат да се движат с 160 км/ч. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на жп отсечката. На церемонията присъстваха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

"За да се развива една държава, трябват инвестиции в хората, в малките и средни предприятия и в инфраструктурата", каза еврокомисарят Хаан. „Днес, ние сме част от общото европейско пространство и се радвам, че можем да открием участък от трансевропейски коридор IV", допълни той. Според комисар Хаан това българско правителство успя да увеличи значително усвояването на средствата от ЕС. "България е признат и ценен член на Европейската общност.", каза Йоханес Хаан. Той гарантира, че в следващия програмен период ще има достатъчен бюджет за продължаване на проектите.

„Благодарение на съвместната ни работа над 220 млн. евро са инвестирани в железопътната ни инфраструктура и отговорно мога да заявя, че това трасе отговаря на всички европейски изисквания",  каза министър Ивайло Московски. По думите му са изградени десетки надлези и подлези, поставени са шумозаглушителни стени, а 12 гари са напълно реновирани. „Историческата справка показва, че такива мащабни строителни дейности по железопътната инфраструктура не са били извършвани в нашата страна повече от 30 години", допълни министърът.

„На това трасе ще бъдат извършени и тестовете на новите спални вагони, които закупихме от Турция", каза Ивайло Московски. Той допълни, че това е пътят за модернизация на българския железопътен транспорт - повече такива проекти, проактивна позиция пред Брюксел и ясно формулирани приоритети. Министър Ивайло Московски изрази надежда, че и хората ще пазят новият обект, защото вандалските прояви и кражбите са огромен проблем за железопътната ни инфраструктура.

Лентата на обекта бе официално прерязана от еврокомисар Йоханес Хаан, президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев. Преди това официалните лица и журналистите имаха възможност да изпробват железопътната линия в демонстрационно пътуване с мотриса „Дезиро". По време на него бе развита скорост от 140 км/ч (максималната за това превозно средство). След пътуването премиерът Бойко Борисов връчи официално акт 16 и разрешението за ползване на отсечката на генералния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Обектът Пловдив - Димитровград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница". Финансирането по него е мостово (преходно) по програма ИСПА и Оперативна програма „Транспорт. С реализирането на проекта се повишава скоростта по железопътната линия до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове. Общо 67 км железен път е реконструиран и частично удвоен в частта Пловдив - Димитровград. Изградена е контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление - съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия. Строителните работи са разделени на три договора за проектиране и строителство: Фаза І - Крумово - Първомай, Фаза ІІ - Първомай-Димитровград и Системи за сигнализация и телекомуникации и SCADA.

Останалите отсечки от направлението Пловдив - Свиленград - турска граница се реализират по Оперативна програма „Транспорт". Очаква се до края на годината да бъде завършена отсечката Свиленград - турска граница. Частта Димитровград - Свиленград е разделена на два лота като вече има избрани изпълнители, които трябва през лятото да започнат работа.

Коментари: 0