Влакът поскъпва от януари

За до 10% увеличение цените на превозите, съобщи Владимир Владимиров, председател на УС на БДЖ холдинг

Пътуването с влак ще поскъпне от 1 януари 2013 г. с до 10% , съобщи пред телевизия "Бългаия он Ер" , председателят на УС на БДЖ холдинг Владимир Владимиров. Така той потвърди информацията, публикувана в Информационна агенция Икономика за предстоящо увеличение на цените на билетите, която според директор маркетинг на "Пътнически превози" Димитър Константинов, ще бъде в края на тази или началото на следващата година. Министър Ивайло Московски нареди преди време на ръководството на холдинга да представи до октомври разчети за тарифите на железницата. Поне с 50-60 % ще поскъпне билетът за пътуване с новите спални вагони, които влизат в редовна експлоатация до края на септември. Увеличението ще е по-високо за т.н. търговски превози , които се извършват от ускорените бързи влакове и за тях не се изисква одобрение на транспортния министър.

Оперативните загуби за първото полугодие са 9 млн. лв. при 22 млн. за същия период на миналата година. През 2009-та отрицателният финансов резултат е бил близо  70 млн. лева.
Бъдещето на държавните железници зависи от приватизацията на „Товарни превози”. Уверенията на Агенцията по приватизация са , че тя ще се случи до края на годината.

Ако това не стане, ще е необходима спешна реформа, което е рисков вариант преди изборите, твърди жп шефът. 

 

Коментари: 0