Властта отказа да разследва граничната ограда

Депутати от БСП, ДПС и Атака отхвърлиха предложението на опозицията за сформиране на анкетна комисия, въпреки уверенията на вътрешния министър Цветлин Йовчев проектът да бъде гледан "под лупа"

Снимка: БГНЕС

136 ~ 2 мин. четене

Депутати от БСП, ДПС и Атака отхвърлиха предложението на опозицията в лицето на ГЕРБ за създаването на анкетна комисия за изграждането на ограда на границата с Турция. Само преди дни министърът на отбраната Ангел Найденов  заяви, че всички процедури са законосъобразни и че лично носи отговорност за поръчката. След това и вътрешният министър Цветлин Йовчев лично увери, че случаят ще бъде подложен на проверки и ще бъде гледан „под лупа". Това обаче няма да се случи след днешното гласуване, въпреки заявките за подобни действия.

Съоръжението, което трябва да предпазва страната от влизане на нелегални имигранти, стана обект на проверки заради необяснимо скочилата му цена от 5 милиона на близо 10 млн. лв. Според вносителите комисията е трябвало да изясни по какъв начин са избрани фирмите, които да я изграждат и имало ли е опит да се прикрие кой стои зад тях.

"Тази анкетна комисия трябва да даде отговор на няколко въпроса, които мислим, че са малко притеснителни. Как от 5 100 000 лв. стига до 9 665 000 лв., след като беше толкова важно тази ограда да бъде изградена, и това беше една от причините да се избяга от закона за обществени поръчки", обясни предложението Александър Ненков от ГЕРБ. Предложението обаче беше отхвърлено с 91 гласа „против", 66 „за" и десетима въздържали се.

„От Министерство на отбраната и Сухопътни войски предоставиха достатъчно информация, с която медиите разполагат. Бяха направени проверки, в които няма данни за нарушения. Прокуратурата е в правото си да реши да извърши 4-та проверка. Беше важно това заграждение да се направи в максимално бърз срок. Не мога да приема това предложение от колеги, по чието време са изразходвани средства без значителни последици", заяви Борис Цветков от левицата.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска прегласуване на предложението, което беше отхвърлено за втори път с 69 депутати - „за", 109 - „против" и петима въздържа ли се.

Самият премиер Пламен Орешарски коментира по време на правителственото заседание миналата седмица, че опитът му подсказва, че е имало надписване на сумите и се закани в системата на двете министерства да има уволнения.

Подкрепи Economic.bg