Воденичаров: Увеличаваме учителските заплати

Ръст ще има, не е ясно на кои и с колко, коментира министъра на образованието

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Постигнахме споразумение за увеличението на учителските заплати. Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров след събранието на отрасловия съвет.

"В момента се говори за 8% или 8.1% увеличение", коментира министърът, като уточни, че след два часа разговори е забравил къде е била сложена "десетичната точка".

На срещата са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието. На въпрос колко милиона са необходими за увеличението на учителските заплати, Воденичаров отговори, че "има в бюджета, сложени пари", но не съобщи колко са точно.

В средата на януари предишният министър Сергей Игнатов декларира, че увеличението на стартовите заплати ще бъде средно 11-12%. Месец по-рано пък Игнатов заяви, че стартовите заплати на младшите, старшите и главните учители ще бъдат увеличени с 10-12%, докато останалите заплати на преподавателите ще бъдат увеличени до 7%.

Той посочи тогава, че със социалните партньори е договорена минималната стартова заплата за младшите учители от 500 лв., на старшите - 530, а на главните - 580.

Подкрепи Economic.bg