Война при таблетите

Битката при производителите на станалите модерни мини-компютри е в разгара си

Нов играч, с нова визия за портативното устройство, наречено таблет, излезе на пазара. Японската фирма Toshiba напук на набиращите все по-голяма скорост "малки" таблети, компанията предложи на пазара свой модел, пораснал до „космическите” 13 инча. Екранът на Excite 13 веднага се превърна в най-големия, представян някога на пазара. Но 13-ката всъщност е наследник на продаваните вече модели Excite с 10 и 7,7 инча.

Появата на толкова голям таблет се посреща с раздвоени чувства от потребителите. За едни това е поредната приумица на конструктури и дизайнери, опитващи се да продадат нестандартен модел, а за други- пълен провал.

В интерес на истината и двете страни имат своите основателни аргументи. За първите, сред които са и хората от Toshiba, ако таблетът е по-голям, то той ще може да се гледа от няколко души и дори спокойно може да се използва за игри. Безспорни недостатъци обаче са по-голямата му тежина – 1 кг, въпреки дебелината му от 0.4 инча. Моделът Excite 13 работи с процесор Nvidia Tegra 3 има 1GB RAM памет и ползва последната версия 4.0 на Android, а стартовата му цена от 649,99 долара го прави прилично достъпен.

Противниците на „големия” таблет от своя страна смятат, че по-малките модели като 7 инчовия Kindle Fire на Аmazon или по-големите продукти на Apрle от серията iPad, които са около 10 инча са повече от добри. На това мнение са и останалите производители като Asus, Acer, Lenovo, които продават таблети в ниския ценови клас, но с не по-лоши характеристики от тези на лидерите в бранша.

Но в битката за по-голям пазарен дял и по-високи печалби няма непозволени правила, още повече че според анализатори през тази година пазарът на таблети ще скочи двойно.

Коментари: 0