100 хиляди глоба за таксита

Инспектори на автомобилна администрация провериха над 400 превозни средства за 8 часа

Само за 8 часа шофьори на таксита и маршрутки в София бяха глобени със 100 хиляди лева. Толкова продължи специализираната акция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, проведена по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Инспекторите провериха 235 маршрутни таксита, като съставиха 157 акта. Най–често срещани нарушения са неиздаване на билети, претоварване с по–голям брой пътници, липса на карта за квалификация на водача, неспазване на работното време и почивките, непредставяне на други изискуеми документи, липса на лиценз.

По време на акцията са проверени и 180 таксиметрови автомобила, като са съставени 35 акта. Най-често срещаните нарушения са: без удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил; неприкрепени отчети към пътния лист; липса на име на водач на фискалния бон; водачът управлява автомобила с изтекъл акт или наказателно постановление; непопълнен пътен лист от пътна книжка; без разрешение от Столична община; без пътна книжка; невключен електронен таксиметров апарат с фискална памет; неспазено време за управление и почивки; както и не свети знак „такси“.
 
През първото тримесечие на 2012 г. на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 19 231 леки таксиметрови автомобила от общо 19 700 регистрирани на територията на страната. Съставени са общо 1 045 акта и са приложени общо 45 принудителни административни мерки "временно спиране на МПС от движение" и/или "временно отнемана на свидетелството за управление на МПС". За констатираните нарушения са наложени санкции за 557 540 лева.

На 5 и 6 април 2012 г. на територията на страната съвместно с органите на МВР са проверени 1 564 превозни средства, съставени са общо 202 акта и са приложени общо 8 принудителни административни мерки "временно спиране на МПС от движение" и/или "временно отнемане на свидетелството за управление на МПС".

През 2011 г. на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 53 918 леки таксиметрови автомобила. Съставени са общо 3 211 акта и са приложени общо 251 принудителни административни мерки "временно спиране на МПС от движение" и/или "временно отнемана на свидетелството за управление на МПС". За констатираните нарушения са наложени санкции за 1 588 020 лева.

Коментари: 0