Махат бордюри по „Тракия“

6400 ~ 2 мин. четене

Недостатъци по новостроящите се участъци на магистрала "Тракия" откри министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя извърши внезапна проверка с подвижна лаборатория на якостта на пътя и носимоспособността на ЛОТ 4, съобщи агенция Стандарт нюз.

Някои от пробите показват леки отклонения от стандартите и показателите и трябва да бъдат коригирани до 1 май за сметка на изпълнителите. Павлова бе категорична, че не приема като изпълнение бордюрите по ЛОТ 3 и те ще бъдат премахнати. Същата участ ще има и циментова стабилизация от близо километър на пътя. Според министъра слоят под асфалта не е достатъчно плътен.

Министърът заяви, че е по-добре забележките да бъдат направени сега, по време на проверките и строителството, вместо при приемане на обекта. Според нея ЛОТ 3 е напреднал въпреки дефектите.

По ЛОТ 2 пък имало вълнообразни участъци, които също трябва да бъдат коригирани. Пътният възел на Нова Загора е слегнал и ще трябва да бъде преработен и възстановен. Подходите към надлеза над автомагистрала „Тракия” при Нова Загора са пропаднали, защото насипът не е бил уплътнен. Той ще бъде преправен, за сметка на строителите. Отделни насипи по трасето трябва да бъдат изпълнени спрямо технологичното задание.

По време на инспекциите Павлова показа мостра на предпазни огради за птици, които ще се монтират на 14 км. Мрежата е без аналог в световната практика. Висока е 4,5 метра. Изискването на еколозите било тя да бъде в оранжев цвят и в горната и част да има нарисувани силуети на птици, за да не се блъскат в нея. Мрежата обаче създава притеснения за снегопочистването през зимата.

Два от участъците - лот 2 и 3, ще бъдат пуснати предсрочно на 1 юли. Министърът обаче се закани изпълнението да бъде проверявано всеки ден до тогава, за да не се допусне компромис с качеството и хората да пътуват безопасно до морето.

Подкрепи Economic.bg