Правят уиски в космоса

Учените искат да установят как липсата на гравитация влияе на взаймодействието на съставките на питието

Проби от малц и овъглен дъб са били изпратени до Международната космическа станция за експеримент във космоса. Опитът ще проследи как отлежава алкохола при нулева гравитация. Той се извършва на борда на Международната космическа станция (МКС) в безпилотен космически кораб от 30 октомври миналата година насам.

Учените искат да разберат как съставките на овъглени частици на дъбово дърво и малц взаимодействат в среда с почти нулева гравитация. Екипът измерва реакциите на молекулите в нормална среда с гравитацията на Земята, за да сравняват двата вида взаимодействие. Изпратените проби ще останат на МКС най-малко две години.

Експериментът, който бе представен днес в Единбург на Фестивала за наука, се управлява от базираната в САЩ компания за космически изследвания NanoRacks LLC. Резултатите от него ще бъдат използвани в различни индустрии, включително в производството на различните видове уиски на шотландската Ardbeg Distillery, която плати за проекта.

"Този експеримент ще хвърли нова светлина върху ефекта на гравитацията върху процеса на отлежаване на уиски. Всички сме невероятно развълнувани от този проект, защото не се знае къде ще ни заведе" каза д-р Бил Лумсден, ръководител на Ardbeg Distillery.

Коментари: 0