Временно заетите в България са 4%

Според Иван Нейков България българските работодатели не използват рационално времето на служителите си

84 ~ 1 мин. четене

Българските работодатели притежават много малки способности да управляват служителите си. Необходимо е те да навлязат на нови хоризонти, тъй като работното време на служителите не се използва рационално, коментира Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика пред Bulgaria On Air. 

По думите на Нейков, в България се ползват 2 - 3 законодателни режима, което не позволява да се постигне  гъвкавост.

Един от сериозните инструменти за реакция по време на криза е временната заетост. У нас само 4% от хората са временно заети, каза още Нейков. Другата пропусната възможност в развитието на пазара на труда според него е квалификацията и преквалификацията.

Според Иван Нейков - препоръките от работодателите също може да окажат позитивно влияние при справянето с безработицата. Друг проблем е това, че няма работеща система за обучение на работното място. Експертът коментира още, че по-рисковата група на пазара на труда са младите, а не възрастните хора.

Следващото правителство трябва да се справи с проблема с квалификацията на хората, да промени трудовото законодателство, защото днешното законодателство не е правилно – не може малкото предприятие да изпълнява същите изисквания, каквито изпълнява едно макропредприятие, обясни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.

Подкрепи Economic.bg