Всеки четвърти изкарал празниците със заем

60% от българите ще срещнат трудности със сметките си през януари, показва проучване

100 ~ 1 мин. четене

Около 1/4 от българите са използвали различни форми на кредит, за да осигурят част от разходите по празниците. Това показват отговорите на над 1000 души в специална анкета, поръчана от bTV и проведена на сайта "Моите пари". 

Частични или по-сериозни финансови проблеми заради харчовете по празниците очакват 60 от 100 души. 23% от отговорилите на анкетата твърдят, че няма да могат да покрият напълно сметките си през първия месец на годината.

Отговорите на повече от 1000 души показват, че всеки втори е похарчил за празниците 20% от месечния си доход. 5 на сто от тях обаче са били далеч по-безразсъдни и през декември са изхарчили между 100 и 150% от дохода на домакинството. Разбира се, съществува и другата крайност - хора, които са ограничавали разходите си до минимум.

Ако закъсате с парите през януари и не ви стигат за вноската по кредита, първо потърсете своята банка, съветват специалистите. Кредитната карта е друг изход от временното финансово затруднение. Гратисният период, свързан с неначисляването на лихва, е около 40 дни.

 

Коментари: 0