Всеки европеец с ултрабърз интернет след 2020 г.

Според целите на ЕК до 2020 г. всеки един европейски гражданин ще е дигитално грамотен

До 2020 г. всеки европейски гражданин да е дигитално грамотен и да разполага с ултрабърз интернет от 100 мегабита в секунда. Тази цел си е поставила Европейската комисия (ЕК), каза днес избраната за посланик на новите технологии Гергана Паси на Петия годишен форум за предприемачество в България - StartUP Conference-2012, предаде БТА.

Тази година събитието е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на министър Делян Добрев.

Гергана Паси обясни, че е избрана за "дигитален шампион" по настояване на зам.-председателя на ЕК Нели Крус, която поискала всяка държава членка на Евросъюза да определи свой посланик на новите технологии.

Паси отбеляза, че в момента в ЕК се водят "ожесточени дебати" по инициативата "Open data", която позволява публичната информация да бъде отворена за повторно използване. По думите й, ако държавите постигнат споразумение за Open data, това ще означава 70 млрд. евро оборот в рамките на ЕС, от което основен печеливш би бил европейският предприемач.

Коментари: 0