Всеки пети испанец си иска песетата

Привържениците на еврото обаче са повече - 70%

88 ~ 1 мин. четене

Всеки пети испанец, или 21% от живеещите в изпадналата в дългова криза страна искат песетата да замени еврото като национална валута. Това е показало допитване до гражданите, резултатите от което са публикувани в "Ел Паис".

Далеч повече са почитатели на еврото - 70% от испанците искат да се разплащат с единната валута, а близо 10% от населението няма мнение по въпроса.

Заради европейската дългова криза разочарованието към еврото непрекъснато расте. Някои икономисти твърдят, че отказът от еврото може да помогне на икономически притеснените държави да подсилят своята конкурентноспособност и ще им е по-лесно да си върнат дълговете. Други обаче предупреждават, че цената за излизането от Еврозоната ще е по-висока от ползите от подобно решение, защото най-вероятно ще предизвика колапс на банковата система и инфлация.

Испанското правителство очаква икономически спад от 1,5% за 2012 г. и още 0,5% през 2013 г. Испанската икономика, която е четвъртата по големина в Еврозоната, е отчела ръст от едва 0.4% през 2011 г.

Подкрепи Economic.bg