Всеки втори българин се възприема като гражданин на ЕС

Мнозинството от населението на страната смята, че не знае достатъчно за правата си

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Всеки втори българин, или по-точно 47% от сънародниците ни се възприемат като граждани на Европейския съюз (ЕС). Показателят обаче е по-нисък от средното ниво за всички граждани на ЕС, което е 63%. Това сочи есенното изследване на Евробарометър, което разглежда степента на запознатост на хората с техните права, задължения и настроения като граждани на ЕС. Подобни на данните за България са и нагласите в другата най-скоро присъединила се членка - Румъния - 51%.

40% от българите се определят по-скоро като запознати с правата си като граждани на ЕС. Данните за съюза като цяло са сходни - 45% от всички европейци се определят като запознати с правата си.

Мнозинството от населението на страната - 58%, смята, че не знае достатъчно за правата си, като 53% от българите над 15-годишна възраст заявяват, че биха искали да получат повече информация. Над една трета - 35% от запитаните биха искали да знаят повече за това какви права имат, за да работят в друга страна от Европейската общност.

Свободното движение на хора, стоки и услуги между държавите-членки е най-положителното постижение на ЕС, смятат 45% от българските граждани. Следват мирът между държавите-членки на ЕС, посочен от 30%, и "икономическата сила на ЕС", посочена от 7% от респондентите.
Изследването е част от инициативата на Европейската комисия "Европейска година на гражданите", която започна в началото на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg