ЧЕЗ се обяви за разбиване на монопола

Директорът на дружеството призова обществото да вземе участие в процеса на ценообразуване

308 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Регионален мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал разкритикува страната ни като единствената в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар. В позиция, разпространена от пресцентъра на дружеството, Докладал коментира, че "верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига". Това, по думите му, е най-добрият начин за регулация, които ще позволи на  хората да могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него".

"Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност", казва директорът на ЧЕЗ. Той се обявява още за легитимното участие на обществото в процеса на ценообразуване, "за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес".

От компанията отново обявяват, че всичко, което правят е видимо и прозрачно и изтъкват, че през годините от 2005 г. до сега е направено много. Дружеството е решено да работи още повече, за да се инвестира, да се подобряват услугите на електроснабдяването, да се работи за либерализация на пазара и енергийна ефективност.

Мениджърът на компанията за България определи процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България” АД и ЧЕЗ Разпределение България” АД за необяснимо. 

"Ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия. (...) Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата. Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България", се казва още в изявлението на Петър Докладал.

Подкрепи Economic.bg