Всички смартфони от 2015 г. с бутон за самоунищожаване

С дистанционното устройство ще можем да блокираме телефона си при кражба

Смартфоните ще са по-защитени при кражба от следващата година. Безопасността на информацията и данните е сред основните тревоги на хората, които са пострадали от кражба или загуба на смартфон. За да облекчат страданията им, много от гигантите в хай-тек индустрията, сред които Google, HTC, Motorola, Apple, Microsoft, Huawei, Nokia и Samsung, заедно с най-големите телеком оператори в САЩ излизат с интересна съвместна инициатива, предвиждаща внедряването на т.нар. „бутон на смъртта" (kill switch), която ще позволи дистанционно блокиране на апаратите в случай на загуба или кражба.

В момента такива възможности за блокиране има само в някои смартфони, така че сега идеята е функцията да стане универсална, т.е. да бъде налична във всички апарати. Така Асоциацията на индустриятаа на клетъчните комуникации (Cellular Telecommunications Industry Association, CTIA) обяви, че от юли 2015 г. всички излизащи на пазара смартфони ще бъдат окомплектовани със специален софтуер, с помощта на който собствениците на загубени или откраднати устройства ще могат дистанционно да изтриват съхраняваната в тях персонална информация и чрез специална парола да го блокират напълно, така че да не може да работи повече (поне докато не бъде върнат отново в работно състояние от оригиналния си собственик, използвайки същата парола).

Очаква се функцията kill switch да бъде внедрявана от доставчиците на мобилни апарати още на етапа на производството им, както и че ще има безплатен софтуер, който потребителите ще могат да свалят и използват на вече закупените апарати. Редно е все пак да се отбележи, че инициативата не дава задължително решение, а е по-скоро препоръчителна опция, която да бъде достъпна за всички смартфони. Потребителите ще имат и възможността да не използват въпросната функция, ако не я искат.

Наличието на подобна функционалност обаче би могло да спести значителни неприятности на притежателите на смартфони, които са ги загубили поради невнимание или кражба. Според Reuters само през 2012 г. само в САЩ са били откраднати около 1,6 млн. смартфона. 

Коментари: 0