Втора здравна вноска за избор на екип

Заради големия брой българи, които не се осигуряват, се готвят и други промени, с които да се повиши събираемостта на здравните вноски

Въвеждането на втора здравна вноска, която да е за избор на екип, поиска здравният министър Десислава Атанасова.

"Възнамерявам да предложа тези, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга", обясни министърът. "Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро", допълни тя, цитирана от Дартс нюз.

"Не е оправдано това, което се случва сега - здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава. Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти", посочи Атанасова.

По отношение на предстоящите промени в Зaкона за здравното осигуряване министърът обясни, че правителството вече е приело предложенията, които засягат промяна на механизма, по който се формира потребителската такса за пациенти. По думите на Атанасова предстои приемането в Народното събрание на предложението тази такса да не бъде повече обвързана с размера на минималната работна заплата за страната.

Тази промяна в закона закъсня заради пропуск на предишното ръководство на здравното министерство и се превърна в проблем с увеличаването на минималната работна заплата на 1 май. По думите на Атанасова с измененията се дава възможност да се запази досегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и при стоматолозите от 2,70 лв., както и цената за eдин ден престой в болница - 5,40 лв.

С други изменения и допълнения в закона се предлага промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване като се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване". По този начин българското законодателство се синхронизира с европейските директиви.

Предлагат се промени и по отношение на дейността на НЗОК като се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност. По този начин ще се спестят публични средства и ще се намали тежестта за доплащане на здравноосигурените лица, обясни министър Атанасова.

Въвежда се и забрана дадените на НЗОК отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента, добави тя.

Заради големия брой българи, които не се осигуряват здравно - 1,5 млн. души, се готвят и други промени, с които да се повиши събираемостта на здравните вноски у нас.

Според промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети на първо четене в здравната комисия на парламента преди няколко дни, продажбата на кола и имот ще бъде възможна само ако собственикът докаже с удостоверение от НАП, че не дължи здравни вноски.

Преди това Атанасова предложи да не се издават лични карти и шофьорски книжки на хората, които дължат здравни вноски.

Коментари: 0