Въгледобивът е пред фалит, готвят се стачки наесен

Ако секторът фалира, това ще доведе до огромно увеличение на цената на тока, което може да стугне и 70%, смятат от КТ "Подкрепа"

Снимка: БГНЕС

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Напрежението в бранша е голямо и в момента се обсъждат възможните форми на протест. Това заяви председателят на синдикалната организация на миньорите Златомир Топалов на пресконференция в сградата на КТ "Подкрепа". Според него "борбата срещу ВЕИ мощностите е неравностойна и ако нещо не се направи, сектор въгледобив в България ще фалира".

"В момента навсякъде започват процедури по съкращения и намаляване на разходите, което най-често пряко се отразява върху условията за безопасен труд и увеличение на риска от злополуки", посочи Топалов. Той бе категоричен, че ако се продължава така, протестите в бранша са неизбежни и наесен ще се състоят с пълна сила. По думите му 80 хиляди души са свързани пряко с въгледобива, а наетите миньори са 18 хиляди.

Владимир Топалов е категоричен, че хората не искат по никакъв начин да бъдат използвани за политически цели. "Не ни устройва да махаме тези или онези, имаме конкретни искания", каза той. "Не искаме някой да ни оцветява, а искаме решение на проблемите. Кога и дали да има предсрочни избори не вълнува бранша, а го вълнуват конкретни стъпки, които биха го спасили", добавя председателят на синдикалната организация.

"В момента всички мини работят на загуба, а обещаното от министъра на икономиката за цената на въглищата продължава да се отлага, макар да е абсолютно наложително", обясни Топалов. Според него, ако не се намери начин ТЕЦ-овете да работят в нормален режим, въгледобивът категорично върви към съдбата на уранодобива и сценарият за фалит не е само в неговата глава, както са го обвинили.

"Законът в момента е изцяло на страната на ВЕИ производителите, на тяхна страна са и доста депутати и лобито е много силно. Тяхната продукция задължително се изкупува, те не търсят пазар", коментира синдикалистът и още веднъж припомни, че у нас са инсталирани почти 2000 мегавата зелени мощности, а по график, според европейските ни споразумения трябва да са към 300 в момента.

От КТ "Подкрепа" са изчислили, че ако секторът фалира, това ще доведе до огромно увеличение на цената на тока, което може да стугне и 70%.

Подкрепи Economic.bg