Възможно ли е илизането на Гърция от еврозоната?

Дискусията за бъдещето на Гърция се постепенно се разраства и дори Европейската централна банка обмисля такъв вариант

След хаоса, който настана в политически и ръководен план в страната, немският вестник Handelsblatt излиза с дискусия относно това, как съсдедите ни могат да излезат от еврозоната.

Докато политическата безизходица в Атина продължава за трети ден след неубедителните парламентарни избори от неделя, Германия продължава натиска върху страната да спазва условията за спасителния план, предупреждавайки, че в обратен случай може да бъде принудена да напусне еврозоната

Дискусията за бъдещето на Гърция се постепенно се разраства и дори Европейската централна банка обмисля излизането на разкъсваната от дългове държава от еврозоната.

Според сценария на немската преса гърците могат до юни да не предприемат мерки за икономисване на 11,5 млрд. Евро, а като последствие европейските държави ще спрат влагането на средства в държавата.

Вчера пък АФП обяви, че Еврозоната е блокирала 1 млрд. евро от общо 5.2 мрлд. евро в спасителни заеми за страната до понеделник на фона на несигурността около политическото бъдеще. 

Доколко обаче това ще се отрази и на Еврозоната? Наистина, ударената от дългове държава вече не разполага със силата да предизвика шок на пазарите, но въпреки това евентуално отделяне би натоварило европейските пазари, тъй като ще се наложи отписване и опрощаване на дългове.

Коментари: 0