"Южен поток България" прибрала тръбите, но не заради Европарламента

В разгара на медийната си война Москва и Киев взеха твърде на сериозно репортажа на Биволъ

Смях и сълзи

Автор: Николай Марченко

Официалният представител на проектната компания „Южен поток - България” опроверга появилите се в медиите съобщения за демонтирането на тръбите от газопровода „Южен поток” във връзка с намерението на Европейския парламент (ЕП) да спре проекта.

„Работата по проекта „Южен поток” в България продължава”, е казал абсолютно сериозно представител на компанията пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. „Тръбите от първата заварка на „Южен поток”, която беше направена през октомври миналата година като символ на началото на строителството на газопровода, са транспортирани в склад за временно съхраняване и ще бъдат използвани в по-нататъшната работа”, подчертава представителят на компанията.

Кадри от демонтираните тръби публикува по-рано днес сайтът "Биволь", като редакторът му Атанас Чобанов се снима на фона на бетонните поставки за тръбите. Но руските медии, както и многото коментатори във Facebook го разбраха като действия на България срещу реализирането на проекта. Сред жлъчните коментари е и един с намека, че страната ни иска да е „доставчик номер едно на тръби втора употреба”.

Украинските медии пък изразяват благодарност към София за „демонтажа” на тръбите по „вражеския проект” на „Газпром”, който цели да заобиколи тяхната територия и да опразни газопреносната им мрежа при транзита за Южна и Централна Европа.

Истината обаче се оказа доста по-прозаична – „Газпром” и проектната компания просто са прибрали в складовете тръбите, които са се използвали само за церемонията, като ефектът от забавния репортаж на Биволъ надхвърли всякакви очаквания и дори пределите на България. 

Коментари: 0