"Южен поток" е добър за България, но не и за икономиката

Ако продадем сега компанията ще получим 100 млн. евро, категоричен е собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Няма начин да спечелим арбитража за "Белене". Поръчали сме си нещо и няма как да не го платим. Това каза пред Сашо Диков в ефира на Нова телевизия собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, срещу който в момента се води следствие, а бизнесменът е с гаранция от 500 хил. лв. Арбитражът беше заведен от "Атомстройекспорт" след спирането на проекта за строителство на АЕЦ "Белене". Исканата от руснаците сума е 1 млрд. евро.

"Има подем в развитието на ядрените мощности. Най-вече във Великобритания, които планират израждането на 20 хил. MW ядрени мощности. Това са 10 централи като АЕЦ "Белене", защити убеждението си Богомил Манчев.

Той коментира и следствените действия, които се водят срещу него и последиците от влизането на спецслужбите в офисите на компанията му. "Започнали сме редуциране на персонала заради икономическата ситуация", поясни Манчев.

Според него няма нито един голям инфраструктурен проект. С изключени на "Южен поток". "Южен поток" е изключително важен проект за държавата. Така ще се пази и държавата. Проектът е добър за държавата, но не и за икономиката. Самият "Южен поток" е много важен като стратегия, но не е добре да обясняваме колко е добър за икономиката. Ще нахраним 2-3 хил. души, колкото работят, но няма да вдигне икономиката, защото не произвеждаме това, което е необходимо за тръбопровода - тръби, компресори", е мнението на експерта.

Той има намерение и да изнесе бизнеса си извън България заради действията на властите. "Имам регистриран клон в Англия. Може и да изнеса целия бизнес - същите хора ще работят за мен, но данъците ще се плащат в друга държава. Ако продадем сега компанията ще получим 100 млн. евро", категоричен е Манчев.

Подкрепи Economic.bg