За какво гласуваха партийните лидери

Първите в редиците на АБВ, Атака, Реформаторския блок и ДПС искат своя Европа

Нова, модерна политика за възраждането на българската икономика и на българската държавност. За това е дал гласа си Георги Първанов от Коалиция „АБВ", обяви самият той преди минути, след като упражни правото си на глас в столичното 28 СОУ „Алеко Константинов" в квартал Красна поляна.

Бившият президент е убеден, че въпросната модерна политика ще ни постави редом до другите европейски народи така, както го е пожелал Апостола на свободата Васил Левски.

Един от лидерите и водач на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева също гласува тази сутрин. "Смятам, че продължава да ни е грижа за държавата ни, но трябва да си го спомним точно днес. Този ден няма да се върне. Знам, че е открит риболовният сезон, но два часа по-рано да се върнат рибарите от риба, не мисля, че е голяма жертва. Знаем, че има абитуриентски празници, но най-добрият начин да помогнеш на детето си, е като гласуваш и най-добрият начин, на тези, които са навършили 18 години, за да покажат, че мислят за себе си да отделят час и да дойдат да гласуват. Искам да пожелая на всички много спокойствие и индексът на щастието за България в следващата година да се вдигне поне с една стъпка нагоре – високо и нагоре. Успех", заяви Кунева.

Тя обясни, че се е възползвала от преференциите при гласуването. "Това е рядък шанс. За първи път имаме възможност да гласуваме мажоритарно. Отдавна го искаме, една голяма част, няма да споменавам партията, към която принадлежи, за да не правя пропаганда, но ние го искаме много отдавна още от предишните избори", коментира още Кунева.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров упражни правото си на глас в столичната Първа частна математическа гимназия „Дорис Тенеди". Минути след като даде своя вот, Сидеров посочи, че е гласувал българските деца да имат за образец български възрожденци, а не личности като Кончита Вурст, както и за това доходите на българските граждани да са равни с тези на останалите европейски страни.

„На първо място, гласувах за това българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст. Второ, гласувах за това да се преборим в евросъюза българите да са с достойни европейски доходи, да не бъдем прецаквани - фондовете и субсидиите ни да бъдат нормални", каза още Сидеров.

„Европа е толкова важна за нас, колкото дори трудно можем да си представим. Затова гласувах за европейското самочувствие на всеки един български гражданин затова Европа да бъде във всяка точка на единна и неделима България“, заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан, след като упражни правото си на глас,.

"Бюлетината е сравнително лесна. Мисля, че няма да затрудни избирателите. Много е важно, че квадратчето за глас за партията е достатъчно ясно разграничено от кръгчето, с което се упражнява преференцията. Аз, все пак, имам пряко отношение към подредбата на листата, и затова въпросът дали председател на партия е упражнил правото си на преференция, звучи малко странно от тази гледна точка", отговори той на въпрос за бюлетината и за преференциите Лютви Местан.  

Коментари: 0