Забавеният растеж тревожи световните пазари

Печалбите в САЩ, Великобритания и Германия бележат спад за последните сесии, след като доверието в рисковите активи се срина и инвеститорите бяха пренасочени към държавни облигации

Глобалните фондови пазари успяха да издържат на бурната търговия , след като индексите в Азия и Европа бележеха спас след обявените данни от САЩ и Китай, които задълбочиха страховете от болезненото забавяне на глобалния растеж, съобщава Financial Times.

Японият Topix индекс падна с 20.3% от последния си  връх през март. Инвеститорите продължиха да търсят сигурността на оценените Triple-А активи, както и на австралийските едногодишни облигации.

Печалбите в САЩ, Великобритания и Германия бележеха спад за последните сесии, след акто доверието в рисковите активи се срина и инвеститорите бяха пренасочени към държавни облигации. Миналата седмица двугодишните книжа на Германия минаха на червено за първи път и бяха близко до нулата в понеделник.

Междувременно, глобалните страхове от забавяне на световната икономика предизвикаха и продажби в стоковите пазари, след като петролът падна до осеммесечното си дъно, а към него се присъединиха и някои индустриални метали. Икономическите данни от САЩ и Китай предизвикаха късно разпродаване. В петък в САЩ, изнесената информация показа, че само 69 000 работни места са създадени през май, което е много по-ниска бройка от прогнозираното.

През уикенда пък, изнесени данни от китайски инвеститори показаха, че растежа на сектора на услугите на страната се забавя през май. Непроизводствения индекс на PMI падна от 56,1 през април до 55.2 през последвалия месец, като всяко число над 50 означава експанзия. Hang Seng индексът загуби 2 на сто, докато бенчмарк индексът Nikkei 225 се понижи с 1.7%. 

Във валутните пазари, доларът дръпна напред, след като инвеститорите се отдръпнаха от рисковите активи. Американската валута добави 0,2 на сто до $ 1,2405 за евро и отчете покачване срямо японската валута с 0,2 на сто до 78.19 йени.

Коментари: 0