Още няма подписан документ за по-ниската цена на газа

Въпреки това намалението от 11% вече действа, каза Делян Добрев

"Споразумението за намаляване на цената на руския природен газ за България от 1 април все още не е подписано", съобщи енергийният министър Делян Добрев. По думите му намалението от 11% вече действа, но документът не е окончателно подписан заради нови клаузи, които руската страна иска по проекта „Южен поток".

„Отстъпката е от 1 април и това е договорено", категоричен е министърът, цитиран от Дарик. Той допълни, че все още не са подписани от руска страна допълнителните споразумения, които са изпратени от Булгаргаз преди две седмици, защото руската страна е настояла да се подпише протокол, с който България да се обвърже да вземе окончателно инвестиционно решение за проекта Южен поток до 15 ноември.

„Ние още по време на преговорите поехме ангажимент да бъде подписано такова споразумение за вземане на окончателно инвестиционно решение. Сега обаче това споразумение се появиха и други параметри, които касаят финансовия модел на проекта и които ние не можем с лека ръка да подпишем, защото искаме да защитим в максимална степен националния интерес", каза Добрев.

Споразумението за окончателното инвестиционно решение ще бъде подписано, когато управляващите са сигурни, че националният интерес е защитен, както и най-добрите параметри по проекта, каза министърът.

Коментари: 0