Наесен "Витошка" става пешеходна зона

Ремонтът от НДК до Съдебната палата ще излезе максимум 3 млн. лв.

7244 ~ 1 мин. четене

Още тази година отсечката от НДК до Събедната палата ще се превърне в пешеходна зона. Общината е намерила финансиране за цялостното благоустройство на булевард "Витоша".

В момента тече ремонтът от кръстовището с бул. "Свети Патриарх Евтимий", където ще е изхода от новата метростанция, до пресечката с ул. "Неофит Рилски". Той се извършва за сметка на строителя на втория лъч на метрото - консорциум от фирмите "Трейс" и "Доуш". Благоустрояването на останалата част от булеварда е планирана за догодина, тъй като подобен разход не е предвиден в бюджета за тази година.

"До месец столичната община ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за участъка от ул. "Неофит Рилски" до Събедната палата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция Стандарт нюз. Градоначалникът обеща, стига да се справят с всички процедури, наесен да има изцяло ново пешеходно пространство в центъра на града. Максималната стойност на ремонтните работи не трябва да надвишава 3 млн. лв. Проектът включва цялостна подмяна на настилките, ВиК инсталацията, осветлението, нови пейки, озеленяване. Кръстовищата с три от пресечките ще бъдат затворени - улиците "Хан Аспарух", "Парчевич" и "Узунджовска". Идеята за подземен паркинг от пресечката с ул. "Солунска" до "Алабин" е отпаднала.

След реконструкцията пешеходната зона по Витошка ще премине на поддръжка от общинското дружество "Паркове и градини". То беше създадено миналата година, за да стопанисва двата най-големи парка в столицата - Борисовата градина и Южния парк. "Паркове и градини" ще поеме и  пространството пред НДК, за което също има проект за цялостно благоустройство.

Подкрепи Economic.bg