Забраната за пушене влиза отново в парламента

Протест "за равни права на пушачи и непушачи" ще поведе днес Андрей Слабаков

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Забраната за тютюнопушене на закрито ще влезе за обсъждане още веднъж в рамките на този парламент, заяви зам.-председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

Тя поясни, че предложенията на независими депутати за промяна в Закона за здравето ще бъдат подложени на дебат в пленарна зала. "Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене", коментира пред журналисти в парламента Дариткова, като припомни, че позицията на премиера и на здравния министър е твърдо в подкрепа на забраната.

В същото време темата за пушене е надпартийна и наистина тук различните мнения се чуха в рамките на всички политически сили, подчерта Даниела Дариткова.

По повод искането на СДС за подписка за референдум по въпроса за пушенето на обществени места, Дариткова заяви, че референдумите са добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани, но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус.

Същевременно, Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че едва ли този състав на Народното събрание ще разглежда отново темата. Според него не е редно въпросът да се гледа всеки месец в парламента, без да се разбере какво е реалното действие на промяната. Когато има някакви данни, ако се наложи може да се направи ново преразглеждане, обясни Червенкондев.

"Направихме много сериозен дебат в икономическа комисия, когато разглеждахме Закона за туризма на второ четене. Имахме предложения – поставихме всички за и против отпадането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. При гласуването с 10 на 11 забраната остана", припомни той.

Темата с пушенето в заведенията стана отново актуална заради планирания днес протест пред парламента. С искане за равни права между пушачи и непушачи, в 15 часа ще излязат граждани и поддръжници на новосформираната Национална асоциация "Свободен избор", чийто председател е режисьорът Андрей Слабаков.

От асоциацията настояха да бъде направена поправка в наредбата, с която да се върне старото положение на пушене в заведенията - с отделни зали за пушачи и непушачи.

Във Facebook Андрей Слабаков коментира: "Правата на българският данъкоплатец, който плаща на държавната хазна акциз в размер на над 2 милиарда годишно с ДДС, са нарушени. Ние одобряваме забраната за пушене в обществени закрити помещения, в които човек отива по принуда! (...)Това е един циничен, лицемерен и тъп закон, който освен че унижава хората, създаде огромна корупция и най-гадното - доносници."

Подкрепи Economic.bg