Загубата на БДЖ е 17 млн. лв.

Министърът на транспорта Данаил Папазов изтъкна, че към май отрицателният финансов резултат на компанията е бил 25 млн. лв.

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Загубата на "Холдинг БДЖ" към септември е 17 млн. лв. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов на конференция за транспортните приоритети до 2020 г., цитиран от "Фокус". Той изтъкна, че към май отрицателният финансов резултат на БДЖ е бил 25 млн. лв. "През следващата година ще сведем загубата до нула", каза Папазов.

Министърът се похвали, че "БДЖ-Товарни превози" през последните дни на август е превозвало по 30 хил. тона на денонощие, "което не се е случвало отдавна".

Той съобщи още, че подвижният състав може да бъде подновен чрез европейско финансиране. "Но за да може да кандидатства, БДЖ трябва да има печалба или поне да не е на загуба", поясни министърът. От думите на Папазов се разбра, че в понеделник при премиера Орешарски ще се обсъжда как ще се финансира обновяването на подвижния състав през следващите години.

Министърът на транспорта каза, че оздравителната програмата за БДЖ е готова в три варианта, които са внесени за одобрение от Министерството на финансите и правителството, и ще бъдат съгласувани с кредиторите на компанията.

Подкрепи Economic.bg