Захариева предлага "зелени" плажове

МРР ще даде на прокурор строителството на плаж "Корал"

Захариева предлага
3623 ~ 3 мин. четене

Разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите кой плаж  какви условия предлага. За такава идея се обяви служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове“, какъвто може да е „Корал“. При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти,  шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с протест срещу разрешенията за строеж на плажа "Корал"поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност, стана ясно след среща на Захариева с представители на сдружение "Да запазим Корал". Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Освен това, липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респ. – кмета на общината, подчерта Захариева. 

Тя бе категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни. „Докато законът е нарушен, ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване“, отсече министърът. Тя обясни, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят.

„Липсата на кадастър и точно местоположение на  дюните доведе до  застрояването и унищожаването на природата през годините назад“, напомни  Захариева.  Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието. За тях ще се направи всичко възможно до месец това да се случи. Сред тях е и  плажът „Корал“. При  замерването и заснемането са участвали и специалисти на Българска академия на науките.

Още миналата година на 18 април г-жа Захариева в качеството си на вицепремиер на предишното служебно правителство е издала заповед за създаване на междуведомствена работна група с представители от МРРБ, МОСВ, АГКК, която да координира и контролира дейностите по определяне на местоположението, вида  и характеристиките на пясъчните дюни, разположени на територията на черноморското крайбрежие във връзка със създаването на специализирани карти и регистри по ЗУЧК.

Задачите на групата са: допълване на специализиран регистър към специализираните карти на морските плажове с данни за вида на дюните, създаване на специализирани карти и регистри на плажове, намиращи се в територии без одобрени кадастрална карта  и кадастрални регистри, както и създаване на специализирани карти  и регистри на дюните, разположени извън обхвата на морските плажове.

Според  Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват. „Така държавата ще стане по-коректен и прогнозируем партньор, за да не гони инвеститорите“, категорична бе тя.

Захариева се ангажира и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер петдесет на сто. По закон тези суми могат да се изразходва само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища. Началникът на ДНСК Милка Гечева съобщи резултатите от извършена нова проверка в община Царево относно издадените строителни книжа за плаж „Корал“. Тя беше категорична, че от страна на ДНСК ще се предприемат всички необходими мерки.

Коментари: 0