Заловиха митничари с подкупи

Операция „Митница" е проведена тази нощ на ГКПП Капитан Андреево

Над 14 000 лева са били открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна по време на започналата късно снощи операция на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи за агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Сумата е била в различна валута – евро, долари и турски лири.

Полицейската операция "Митница" все още продължава. Тя е насочена срещу пресичането на практики за изнудване на пътниците, съобщават от МВР. Предстои прокуратурата да установи на кои от 32-та служители, които са били на смяна по време на акцията ще бъдат повдигнати обвинения.

„По време на извършените процесуално-следствени действия и претърсвания в джобовете на главния митничар на смяната и в митническия специалист бе открита сума на обща стойност около 14 000 лева. Странно бе обяснението, че част от парите били намерени в тоалетната на граничния пункт”, каза Цветанов.

В други десетина митничари от дежурната смяна са открити по-малки суми – в порядъка на 150 – 180 евро. От прокуратурата и от отдел „Вътрешна сигурност” предполагат, че тези суми за „отклонени” от общата сума, която се е разпределяла след приключването на всяка смяна.

Министърът на вътрешните работи заяви, че при извършените претърсвания на два митничарски адреса са открити 21 стека с цигари без бандерол.

Операцията е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Коментари: 0