Започваме преговори за купуването на 8 бойни самолета

Изтребителите, които ще обновят базата на ВВС, може да са и втора употреба

Автор: Мария Владимирова

Министърът на отбраната Аню Ангелов получи мандат от Министерски съвет да започне преговори за закупуването на новите бойни самолети за Веонновъздушните сили.

След заседанието на кабинета, Ангелов обясни, че е получил правото от правителството за започне преговори с всички държави, които разполагат с такова производство. Като такива той посочи Германия, САЩ, Италия, Израел,  Швеция, Португалия и др.

Резултати от преговорите се очаква да има до март 2013 г. След това министър Ангелов трябва да изготви инвестиционен проект, който да представи пред правителството. В доклада му трябва да бъде посочен какъв да е кокретният тип боен самолет, както и параматри за неговата доставка.

Според решението на кабинета новият тип основен боен самолет следва да покрива изискванията на стандартите на НАТО за съвременен многоцелеви изтребител и да предлага широк спектър способности в основните роли въздух-въздух и въздух-повърхност. Той ще замени самолетите с изтичащ ресурс МиГ-21 и СУ-25.

По думите на Ангелов бойните самолети, с които ще се сдобием, ще са минимум осем на брой и могат да бъдат втора употреба. За това няма да се провежда и конкурс - за да се запази възможността да се купят самолети, който не са чисто нови, обясни военният министър.

"Крайната необходомоста да се реши този проблем, който се "решава" от 2009 г., още от кабинета на Иван Костов. (...)Надявам се това правителство, като отговорно такова, да вземе решението", коментира още Ангелов.

Миналата седмица Министерският съвет не разгледа доклада за купуването на новите изтребители. Като причина беше посочена „липсата на съгласуване от някои министерства". Смята се обаче, че финансовият министър Симеон Дянков се противопоставил на разходите. Очаква се те да са в размер на 700 млн. лв.

Парите бъдат плащани разсрочено в следващите няколко години, т.е. и от следващите поне две правителства.

Коментари: 0