"Здравната реформа няма да се случи, няма ресурс"

Таня Аднреева, министър на здравеопазването в оставка

Цитат на деня:

124 ~ 1 мин. четене

"Здравната реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен и работещ парламент, защото нямаме ресурси, с които тя да стартира. Ако управлението и финансовия ресурс на НЗОК бъдат по-добри в рамките на 2 мандата това може да се случи". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева на последна пресконференция в МЗ, цитирана от БГНЕС.

Андреева добави, че през изминалата година се е говорело много за здравна реформа, като под това се разбирало почти всичко - от частните проблеми към нещо по-голямо. Според нея, е необходимо да се промени системата за финансов контрол и заплащане в здравеопазване, и по-точно промяна в модела на финансиране, излизане от това само НЗОК да разплаща дейности на лечебните заведения. За да се случи това, обаче, допълни Андреева са необходими две важни условия - законодателство и финансов ресурс.

"Беше тежка година, от гледна точка на управлението на страната по много причини. От една страна, заради нестабилен парламент, което възпрепятстваше провеждането на тежки законодателни промени, които в сектора здравеопазване са особено важни", каза тя.

"Промените целяха да доведат до 3 основни неща- елиминиране на част от дефектите в системата, спиране на течовете в нея и поставяне ново начало върху, което може да се стъпи, така че да има по-ясни правила и принципи на управление в сектора на здравеопазване", добави здравният министър в оставка.

Коментари: 0